TORUN’DAN ANKARA’DA YIKILAN HAVAGAZI FABRİKASINDAN YAYILAN ASBEST HAKKINDA AÇIKLAMA
01.03.2017

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Ankara Maltepe’de Yıkılan Havagazı Fabrikası’ndan yayılan kanserojen Asbest hakkında yazılı basın açıklaması yaptı.

Genel Başkan Yardımcısı Torun’un basın açıklaması şöyle:

“Ankara Halkının Sağlığını Tehdit Ediyor mu?

Sağlık Bakanlığı Hemen Harekete Geçip, Bu Soruyu Yanıtlamalıdır!

Ankara Maltepe Bölgesi’nde bulunan Havagazı Fabrikası binası uzunca bir süredir kullanılamamaktadır. Söz konusu tesise ait binaların 350 ton gibi yüksek miktarda kanserojen etkiye sahip asbest maddesi içerdiği de bilinmektedir. Hal böyleyken, geçtiğimiz günlerde bu binalardan bir bölümü Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılmıştır.

Söz konusu alanda Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Kimya Mühendisleri Odası tarafından yaptırılan ölçümlerde yüksek oranda ve asbestin en tehlikeli çeşidinin (amphibole) tespit edildiği ve yakın bölgesine dağıldığı öne sürülmüştür.

Söz konusu bölgede, Gar Binası, Gazi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Anadolu Lisesi ve Alışveriş merkezi gibi yoğun kullanılan yapıların olduğu da dikkate alındığında, bu durumun halk sağlığı açısından yüksek risk yarattığı ve iddiaların ivedilikle araştırmasının ilgili kamu kurumlarının ivedi görevi haline geldiği ortadadır.

Söz konusu durumun araştırılması için başta Sağlık Bakanı olmak üzere tüm yetkilileri göreve çağırıyorum. Aynı çerçevede Çankaya Belediye Başkanımızla da konu ivedilikle değerlendirilmiştir. Çankaya Belediyemiz de konunun yakın takipçisi olacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunarım. Saygılarımla.”