Tekirdağ, Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunmasına Yönelik Projeler’de Birincilik Ödülü Aldı!
28.07.2017

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ankara’dan Birincilikle Döndü

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından düzenlenen Etkin Belediye Proje Yarışmasında “Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunmasına Yönelik Projeler” kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı önemli bir başarıya imza atarak Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından düzenlenen Etkin Belediye Proje Yarışmasında,  ‘Miras Atölyesi I ve Miras Atölyesi II’ isimli projeleri ile Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunmasına Yönelik Projeler” kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. Yarışmaya 76 belediye ve bağlı kuruluşları ile toplam 137 proje katıldı. Ankara’da düzenlenen ödül töreninde birincilik ödülü CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun tarafından Genel Sekter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka’ya takdim edildi.

“PROJE KENTİMİZİN TURİZMİNİ DAHA DA CANLANDIRACAK”

Konu ile ilgili açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak  “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bizim vizyonlarımızdan biri de turizme ve tarihe duyarlı bir belediye olmak. Bu anlamda geliştirdiğimiz Miras Atölyesi I ve II projeleri ile Tekirdağ’ın kültürü ve yaşam tarzının geçmişten günümüze, günümüzden de geleceğe aktarılması hedefledik. Tekirdağ hem Bizans Devleti hem de Osmanlı Devleti döneminden kalan tarihe eserlere ev sahipliği yapıyor. Bunun yanında kendine has mimarlık özelliklerini barındıran yapılara da sahip. Tekirdağ turizminin daha da gelişmesi adına yürüttüğümüz projelerden biri olan Miras Atölyesi projesinin kentin tarihi dokusunu canlandırıp, kentimizin turizmine de katkı sunacağına inanıyoruz.” dedi.

TEKİRDAĞ’IN TARİHİ DOKUSU GÜN IŞIĞINA ÇIKIYOR

2015 yılında Miras Atölyesi I, 2016 yılında da Miras Atölyesi II isimleri ile başlatılan projede Tekirdağ’daki tarihi dokunun yeniden canlandırılarak, gelecek nesillere ve turizme kazandırılması amaçlanıyor.  Bu anlamda, Miras Atölyesi I kapsamında Süleymanpaşa Ertuğrul Mahallesi’nde başlatılan 16 adet yapının kamulaştırma ve proje çalışmalarında sona gelindi ve restorasyon projelerinin bir kısmı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.  Şarköy ilçesini kapsayan Miras Atölyesi II Projesi ise ilk olarak kentsel sit alanı ilan edilen Uçmakdere Mahallesi’nde hayata geçirildi. Bu kapsamda adet tescilli sivil mimarlık örneği olan 52 adet yapıdan 15’inden muvafakat alındı, 3 âdeti kamulaştırıldı, 12 âdeti ise bedelsiz olarak projelendirildi. Edirne Kültür Varlıklılarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne onaylanmak üzere gönderilen projelerden bir kısmının onaylanma işlemi tamamlandı. Projeleri onaylanan şahıs mülkiyetindeki tescilli kültür varlıkları Uçmakdere Mahallesi’nde kurulacak olan ahşap atölyesi marifeti ile onarılacak. Ayrıca Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yine aynı proje kapsamında Uçmakdere ve Gaziköy Mahallelerinin koruma amaçlı imar planları, Güzelköy Mahallesi’ndeki Fetih döneminden kalma cami, hamam ve çeşmenin restorasyon projeleri ile yapım işi, Melen’de bulunan Hagios Loannes Theologos  Manastırı’nın restorasyon  projeleri ile Tepeköy Mahallesi’nde bulunan kilisenin restorasyon projeleri de  hazırlatıldı.