Samandağ 1. Uluslararası İpek Baharı Festivali Coşkuyla Geçti!
13.03.2017
SAMANDAĞ 1.ULUSLARARASI İPEK BAHARI FESTİVALİ GÖRKEMLİ BİR TÖRENLE BAŞLADI 1.Ulusal İpek Baharı Festivali başladı. Samandağ Belediyesi ve Samandağ Kadın Dayanışma Derneği işbirliğiyle hazırlanan 1.Ulusal İpek Baharı Festivali görkemli bir törenle açıldı. Fuara gelen vatandaşlara Kapalı Spor salonu girişinde “Hariri Edar“ geleneğini simgesi olan sütlaç ikram edildi. Açılış konuşmalarının yapılmasının ardında Samandağ Kadın Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan İpek Köyünün kuruluşunu anlatan bir video gösterisi yapıldı. Festivale gelen konuklara Plaket takdimi ve çeşitli yöresel ürünleri hediye edildi. Ünlü Modacı Hüseyin Küçük tarafından tasarlanan ürünler bir defileyle sunuldu. Daha sonra İpek Stantları protokol tarafından ziyaret edilerek açılış kurdelesi kesildi. Protokolün stant ziyaretleri sırasında hatıra fotoğrafları çekildi. İlk günün finalinde sevilen Müzik Grubu “Zakkum” sahne aldı. 3000 kişinin katıldığı konserde izdiham yaşandı. Festivalin ilk gününe katılan vatandaşlar bu başarılı organizasyondan dolayı Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir’e teşekkür ettiler. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Çulha, E.Bakan Nihat Matkap, Samandağ CHP İlçe Başkanı İbrahim Aydoğan, CHP Hatay Kadın Kolları Başkanı Filiz Haksöz, Modacı Bahar Korçan, Modacı Hüseyin Küçük, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir, Prof. Dr. Nazan Savaş, CHP Kadın Kolları MYK Suzan Şahin, Modacılar, Akademisyenler ve vatandaşlar katıldı. Festivalin Açılış sunumunda: “Hoş geldiniz güzel Samandağ’a, Hoş geldiniz Hz.Hıdır’ın kutsal memleketine, Hoş geldiniz Hz. Musa’nın asasının yeşerdiği mucizevi memlekete, hoş geldiniz abı hayat suyunun aktığı memlekete, hoş geldiniz barış, kardeşlik coğrafyasına, hoş geldiniz medeniyetlerin buluştuğu coğrafyaya, hoş geldiniz denizin, güneşin, tarihin buluştuğu müstesna coğrafyaya, hoş geldiniz İpek Baharına, hoş geldiniz ‘Hariri edar’ bereketini paylaşmaya, hoş geldiniz baharı hep birlikte karşılamaya, hoş geldiniz bu coşkuyu hep birlikte paylaşmaya. Samandağ’ın kaybolmaya yüz tutan ipekçilik kültürünün yeniden canlandırılıp geleceğe taşınması amacıyla Samandağ Belediyesi ve Samandağ Kadın Dayanışma Derneği işbirliğiyle ilki düzenlenen “1. Ulusal Samandağ İpek Baharı Festivaline hoş geldiniz. Memleket sevgisinin en büyük göstergesinin en iyi hizmeti yapmak olduğunu kanıtlayan… Halkın içinden, halktan biri… Samandağ’ı kültür sanat merkezi yaparak bu buluşmalara vesile olan…14.00 Samandağ’ın mimarı, festivalimizin öncüsü Samandağ Belediye Başkanı sn. Mithat Nehir’i konuşmasını yapmak üzere buraya davet ediyorum” ifadelerine yer verdi. Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir açılış konuşmasında: “Sayın İl Başkanı, Büyükşehir Belediye Başkanı, Milletvekilleri, Meclis Üyeleri, Büyükşehir Belediye Daire Başkanları, kurumlarımızın değerli temsilcileri, akademisyen misafirlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız değerli yöneticileri, muhtarlar, basın mensupları, şehir dışından gelen değerli misafirlerimiz ve siz değerli Samandağ halkı hoş geldiniz. Kadın istihdamı projelerini her zaman önemseyen ve bu konuda “çocuğunuz bizimle güvende projesi, el sanatları projeleri, kültür ve sanat faaliyetleri” yürüten ve destekleyen belediyemiz Samandağ’ımızın en önemli kültürel miraslarından biri olan ipekçilikte de kadınlar için ev eksenli üretim çalışmalarına başlamıştır. 2015 yılında başlayan bu projemizi dut fidanlarını dikerek başladık. Hem ninelerimizin anlattığı hem de tarihi kaynaklarda yer aldığı gibi yeniden dut bahçelerinin olduğu bir Samandağ düşledik. Biz de bu düşten yola çıkarak 1000 civarında dut fidanını Samandağ’da diktik. Eski Mağaracık Belediyesi mezbahanesinden ipekböceği yetiştiriciliği ve ipek dokumacılığı eğitimlerinin verileceği yeni bir hizmet alanı oluşturduk. Zemin katında tohumdan tırtıllara kozaya dönüşen üretim çalışması yapılırken üst katında da dokuma yapılan bir mekana dönüştürdük. Bir tarafı dut bahçesi bir tarafı ipekböceği ve kozanın üretileceği bir mekan iken bir tarafında da ipliğin kumaşa döndüğü ipek evi hayalinden ipek köyüne dönüştürme hayalimiz var. Bu hayalimiz ipek köyümüzde yeni dutluklar, yeni üretim yerleri kurarak Samandağ ipeğini hem istihdama katmak hem de koruyarak çocuklarımıza bırakmaktır. Atalarımızdan kalan bu kültürel mirasın koruması ve yöre kadınlarımıza öğretilmesi için “ipek eller ipek işler” adı altında bir proje geliştirdik. Bu projede amacımız yöre kadınlarımızın ipekböceği üretiminden dokumaya kadar her aşamasını öğrenip kendi evinde atölyesinde üretir hale gelmeleridir. Bu amaçla ipek eller ipek işler projesi için Hatay İşkur Müdürlüğü, Samandağ İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği ve belediyemiz ortak bir çalışma yaparak bir eğitim programı yaptı. Bu programda 25 kursiyer kadınımız Nisan ayında ipekböceği yetiştirip koza elde ettiler ve ardından bugüne kadar büyük heyecan ve istekle ipek dokumalar yaptılar. Bu anlattıklarımızdan festival fikri üzerinde de yoğunlaşarak bugün sizlerle buluştuğumuz bu organizasyonu yapmış olduk. Davetlerimize icabet eden değerli öğretim üyesi hocalarımıza, moda tasarımcısı Hüseyin Küçük ve Onur konuğumuz Modacı Bahar Korçan’a festivalimize ilgi gösterip Türkiye’nin muhtelif yerlerinden gelen ve stant açan değerli misafirlerimize yerelde bu işin uzun yıllar emektarlığını yapan Arat ailesine teşekkür ediyoruz. Sizlerin katılımı bizlere güç verdi mutluluk getirdi. Hoş geldiniz. Çocukluğumuzda 14 Mart gününü keyifle yaşadığımızı hatırlarım. Çünkü o gün kendi evinizde süt yoksa da bilirisiniz ki komşudan süt gelecek ve evde haririt pişecekti. Kültürümüzde çok önemsediğimiz paylaşma ve dayanışma alışkanlıkları haririt adar ile pekiştirilmektedir. Paylaşma, dayanışma, üretim ve bereket temennisinin bir arada yaşandığı bu güzel geleneğimizi Samandağ halkı olarak sürdüreceğimize inanıyoruz. Haririt Adar yöremizde ipeğin beyazını sütlacın beyazıyla örtüştüren bir gelenektir. 14 Martta haririt Adar – sütlaçlar- yapılmaktadır. Aynı zamanda bu olay atalarımızın ipekböceğinin başlangıcı için bereket ve bolluk temennisini anlamına gelmektedir. Bizim inançlarımızda insan yaşamı sona erdiğinde ruhun yeni bir bedende yeniden hayat bulacağına inanılır. Eskilerde cenazelerimizi ipek kumaşlarla sarmalayarak mezara yerleştirdiğimizde ipek kumaş ipek kozasına benzetilerek, ruhun ipek kozasını delip kelebek olarak çıktığı benzetmesi yapılır. Kozadan çıkan kelebek dirilişi anlatılır. Bu bizim nenelerimizin dedelerimizin anlattığı hikayedir.Bu festival sadece ipeği kumaşı kozayı tanıtmakla sınırlı bir işlev görmedi. Aynı zamanda Samandağ’ın bilinirliğine ihtiyaç duyduğumuz değerlerinin tanıtılmasına, esnafımıza (ulaşım sektörü, turizm, gıda sektörü) katkısı olacağını düşünüyoruz. Moda tasarımcılarımızın, bu alanda akademik kariyer yapmış öğretim üyelerimizin sosyal ve kültürel dokuya katkıları olacağına inanıyoruz. Sanatsal etkinlikler zenginleştirdiğimiz bu programın ilçemizde bir heyecan yaratacağını düşünüyoruz. Bu projenin hayat bulmasında en çok emek eden proje ortağı ve mimarı Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir’e, Projenin her aşamasıyla katkı sunan Öğretim Görevlisi Berna İleri’ye, Bu konuda karar süreçlerinde desteklerini hep yanımızda hissettiğimiz meclis üyelerine, teknik desteklerle ve kendileri de yanımızda durarak bize güç veren Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve Eşi Nazan Savaş’a, Samandağ Belediye çalışanlarına, Samandağ İpek Köyünde aylarca emek ederek bu sürecin kahramanları olan ipek köyü kadınlarına ve siz değerli halkımıza ve bizleri onure eden bütün misafirlerimize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” dedi. Samandağ Kapalı Spor Salonunda gerçekleşen açılış töreninde konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ilki yapılan ipek festivalinin Samandağ ve Hatay halkına hayırlı olmasını temenni etti. Savaş, yola çıkarken huzur ve hizmet sloganı ile yola çıktıklarını belirterek: "Bugün ilkini yaptığımız ipek festivalimizin Samandağ’ımıza ve Hatay’ımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Yola çıkarken iki önemli slogan ile yola çıkmıştık. Bir tanesi önce huzur demiştik şehrimizde, bölgemizde. İkincisi ise hizmet demiştik. Ama güncellenen deyimle üçüncüyü söylemek zorundayız. Üçüncü de maalesef ekonomi diyoruz. Çünkü 3 yıl önce yola çıktığımızda bu iki kavram bizim için çok önemliydi. Ama gelinen süreçte ekonomi özellikle Suriye ve Ortadoğu’daki hadiselerden sonra ihracatın durma noktasına gelmesi, lojistik sektörümüzün, Turizm sektörümüzün, tarımımızın, esnafımızın gittikçe sığlaşan ekonomisi üçüncü faktörü ön plana çıkardı. Bunun için de tarihi, kültürü, medeniyetin öncülüğünü yapan Hatay’ın bu gibi kültürel faaliyetleri yapması Hatay’ımızı tanıtması, Hatay’ımızdaki zenginlikleri dünya ile paylaşması sonuç itibariyle turizme katkı sağlaması gerekir" dedi. Köse, ilçede ilk kez düzenlenen festivalde baharın ve ipeğin buluşmasının çok anlamlı olduğunu söyledi. Birçok medeniyeti bir arada, kardeşçe ve barış içerisinde yaşadığı bu coğrafyada olmaktan onur duyduğunu ifade eden Köse, şöyle devam etti: ’’Kadını sosyal hayata katan projeler çok önemli. Umarım bu projeler çoğalarak büyür çünkü Türk kadını hak ettiği yerde olmalı. Kadınlarımız hak ettiği gibi özgür, onurlu ve özgür bir şekilde demokratik bir ülkede yaşamalı. Biz kadınlar her yerde, her saatte güvenliğimiz olsun diye sosyal hayata katılmak durumundayız.’’Köse, 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Milletvekili Serkan Topal,CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzemansur E.Bakan Nihat Matkap,Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha Festivalde birer konuşma yaptılar. Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir’e Teşekkür ederek, Festivalin Uluslar arası bir boyut kazanmasını arzuladıklarını, istihdamın geliştirilmesi için, unutulmaya yüz tutan bir zanaatın canlandırılması için değeri bir çalışma olduğunu belirtiler. Açılış konuşmalarının ardından moda tasarımcısı Hüseyin Küçük’ün Samandağ ipeğinden hazırladığı ürünlerle bir defile sergilendi. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden ipek üreticilerinin katıldığı festivalin ilk gününde Zakkum sahne aldı. Zakkum konserini yaklaşık 3000 kişi izledi. Festivalin ilk gününün finali bu muhteşem konserle son buldu. Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir,CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse’ye, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş’a,Prof.Dr.Nazan Savaş’a,CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur ve Eşine , Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ve Eşine ,CHP Kadın Kolları İl Başkanı Filiz Haksöz’e,Modacı Bahar Korçan’a,Modacı Hüseyin Küçük’e,CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Suzan Şahin’e Plaket takdim etti.