CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEYİT TORUN’DAN CEZA İNFAZ KURUMU PERSONELİ İÇİN KANUN TEKLİFİ
12.01.2018

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifiyle Ceza İnfaz Kurumları personeli “Ceza İnfaz Kurumu Müdürü, ikinci müdürü, idare memuru ve ceza ve infaz koruma memuru” “Emniyet Hizmetleri Sınıfına” dahil edilecek ve personele fazla mesai verilecek.

Teklifin gerekçesinde, görev sürelerinin büyük bir bölümünü tutuklu ve hükümlülerle aynı ortamda geçiren Ceza İnfaz Kurumu personelinin çalışma şartlarının ağırlığının yanı sıra tehdit alma, hakarete uğrama, yaralanma ve hatta hayatlarını kaybetme gibi riskler altında çalıştığı belirtildi. Ruhen ve bedenen yıpranarak çalışan, yeterli güneş ışığından, hijyenik ortamlardan, temiz havadan yoksun bir şekilde, stres altında ve elektromanyetik radyasyona ve X ışınlarına maruz kalarak mesai mefhumu olmadan, bayram tatilleri de dahil 7-24 yüksek duvarlar ve demir parmaklıklar arkasında, hizmet veren bir meslek grubu olduğu, bu çalışma koşullarının aileleriyle birlikte psikolojik bunalım yaşayıp, tedavi görmek zorunda kaldıkları ifade edildi. Aileleri ve çevresiyle birlikte tehditlere maruz kalmaları, yaralanma ve ölüm riski altında çalışmalarının yanı sıra ceza infaz kurumlarının yerleşim alanları dışında olmasının da ayrı bir maddi külfetle de karşı karşıya kaldıkları da belirtildi.

Ceza İnfaz Kurumu personelinin çalışma koşulları dikkate alındığında, emniyet hizmetleri sınıfında yer alan diğer kamu personeli ile aynı çalışma koşullarını taşımaları nedeniyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yapılacak değişiklikle Ceza İnfaz Kurumu Personelinin Emniyet Hizmetleri sınıfına dahil edilmesi, 3717 sayılı Kanun değişikliği ile fazla mesai verilmesi düzenleniyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Torun, kanun teklifiyle, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Ceza İnfaz Kurumları asgari standartlarında personel ile ilgili kurallara da uygunluk sağlanacağını, infaz kurumlarında verimliliğin artacağı, nitelikli personelin çalışmasının ve kalıcılığının özendirileceğinin sağlanacağını belirtti.