CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEYİT TORUN: SAVCILARIMIZI SORUŞTURMA AÇMAYA DAVET EDİYORUZ
31.10.2017
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEYİT TORUN: SAVCILARIMIZI SORUŞTURMA AÇMAYA DAVET EDİYORUZ

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Savcılarımızı Balıkesir Belediye Başkanı Sayın Edip Uğur’un tehdit yoluyla istifa ettirilmesi konusunda soruşturma açmaya davet ediyoruz” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un basın açıklaması şöyle:

"Bugün demokrasimiz ve yerel yönetimler için kara bir gündür. Savcılarımızı Balıkesir Belediye Başkanı sayın Edip Uğur’un tehdit yoluyla istifa ettirilmesi konusunda soruşturma açmaya davet ediyoruz.

Son günlerde arka arkaya istifa ettirilen AKP’li belediye başkanlarının hemen tamamı görevlerinden istifa etmeleri yönünde baskıya maruz kaldıklarını çeşitli biçimlerde ifade etmişlerdir.

Ne var ki; Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Edip Uğur bugün yaptığı açıklamada, istifa etmesi için yapılan tehditlerin evine, ailesine kadar ulaştığını ifade etmiş; bu koşullar altında göreve devam etme koşullarının ortadan kalktığını belirterek, 2014 Yerel Seçimleri’nde devraldığı Belediye Başkanlığı görevinden istifa etmiştir.

“Aileme kadar ulaşan biçimde tehdit edildim” diyen bir büyükşehrimizin belediye başkanıdır ve tehditler neticesinde bıraktığı kamu görevi olan 308 bin oy alarak seçildiği büyükşehir belediye başkanlığıdır. Bugün demokrasimiz ve yerel yönetimler için kara bir gündür.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Edip Uğur’un yapmış olduğu istifa açıklaması başlı başına bir suç duyurusudur. Bu açıklamayı duyan ilgili savcılarımızın hemen harekete geçerek, konuya ilişkin soruşturma başlatması bir zorunluluktur.

Belediye başkanımızın tehdit edilmesi yasalarımız açısından bir suç teşkil ettiği gibi, Anayasanın birden fazla maddesini ihlal eden bir suç niteliği de taşımaktadır.

Seçme ve seçilme hakkının Anayasal bir hak olarak tehdit altında bulunması yanında, belediye başkanımızı istifaya sevk eden bu tehdit Anayasa’nın 127. Maddesinin de ihlali anlamına gelmektedir. 127. Madde belediye başkanlarımızın iradeleri dışında görevlerinin sona erdirmenin yargı yoluyla olacağını açık biçimde belirtirken, bu tür bir iradeyi yasal olmayan yollardan kullananlar, birçok yasa yanında Anayasa’yı da ihlal etmişlerdir.

İlgili Cumhuriyet Savcılarını derhal harekete geçmeye ve sorumlular hakkında işlem yapmaya davet ediyoruz."