CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEYİT TORUN: “6360 SAYILI YASA AMACINA HİZMET EDEMEMİŞTİR”
02.11.2017

“BÜYÜKŞEHİRLERİN SORUNLARI ARAŞTIRILSIN”

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, 6360 sayılı yasa ile Büyükşehir Belediyesi yapılan illerdeki sosyal, ekonomik ve siyasi sonuçları açısından ortaya çıkan olumsuzlukların araştırılması için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi. Torun, 6360 sayılı kanunun ilgili kurumların, meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin, belediyelerin görüşleri alınmadan yapıldığı, bugün gelinen noktada ise o dönemde yapılan tüm uyarıların haklılığının ortaya çıktığını söyledi.

6360 sayılı yasa ile 1591 belde belediyesinin kapatıldığını, 16 binden fazla köyün tüzel kişiliğine son verildiğini belirten Torun, TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Anayasaya aykırı biçimde merkezi idarenin yerel yönetimler üzerindeki vesayeti bu yasayla pekiştirilmiştir. Büyükşehir ilan edilen illerde bir çok belediye stratejik açıdan çok önemli işlevlere sahipken mahalleye dönüştürülmüş, bir bölümü ise ilçe belediyesi haline gelmiştir. Yerleşmelerin tarihiyle, kültürleriyle bağdaşmayan, tepeden inme kararlarla belediyelerin parçalanması ve ortadan kaldırılmasıyla orada yaşayanların aidiyet duygusu yok edilmiş, kendi tarihlerinden ve kültürlerinden uzaklaştırmıştır.” dedi.

“KÖYLÜ KENDİ YAŞAM ALANI ÜZERİNDEKİ TÜM HAKLARINI KAYBETMİŞTİR”

Yasayla köylünün kendi yaşam alanı üzerindeki tüm yönetim haklarını kaybettiğini, mera ve ortak alanların belediyeler için yeni yatırım alanı haline getirildiğini, orman köylerinin de kentsel ranta ve imara açıldığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, Türkiye’nin tarımda ve hayvancılıkta kendine yeten bir ülke konumundan tamamen çıktığını da ifade etti. Torun “Şehirlerimizin çevresinde kırsal karakterini koruyan yerleşmeler için, tarım ve hayvancılığı destekleyecek stratejik ve kurumsal bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. 6360 sayılı yasa yarattığı sonuçlarla bu amacın tam tersine hizmet etmiştir. Büyükşehirlerimizin önemli bir bölümünün mahalle haline getirilen köyleri ve kırsal yerleşmelerinde tarım ve hayvancılık sahipsiz kalmış, kırsal kesimde büyük bir tahribat yaşanmıştır. Bir çok yerde tarım alanları bir rant aracına dönüştürülmüş, doğal varlıklarımız olan kıyılar, meralar, ormanlarla birlikte, talan ve yağmaya da açılmıştır.

“KIYILAR, MERALAR, ORMANLAR TALANA AÇILMIŞTIR”

Bugün bu talan ve yağma, son zamanlarda çıkarılan torba yasalarla daha da hız kazanmıştır. Alışveriş merkezleri, rezidanslar, çarpık ve plansız konut üretimi ve sanayi tesisleri, denizlerimizi, göllerimizi, akarsuları, kıyıları, ormanları, meraları, tarım arazilerini; kısacası, bir bütün olarak doğal ekosistemi geri dönülmez bir şekilde tahrip etmiştir. Bu gelişmelerin azımsanmayacak bir bölümü 6360 sayılı yasa ile büyükşehir sınırlarına dahil edilen kırsal nitelikteki yerleşmelerde gerçekleşmektedir. Kırsal alanın kentleşmesi ile bu illerde tarım ve hayvancılığın geleceğine yönelik tehdit ve tehlikeler ortaya çıkmıştır. Büyükşehir yapılan son on dört ilde göç de olanca hızıyla artmaya devam etmektedir. Göçmen kesimlerin büyükşehirlerde yaşadığı bütünleşme sorunları, işsizlik ve yoksullaşma kent yönetimlerinin önünde iyi bilmedikleri devasa sorunlar haline gelmiş bulunmaktadır. Tüm bu sorunların araştırılması ve çözümlerinin bulunması için TBMM’de araştırma komisyonu kurulması elzemdir” dedi.