Burdur Belediyesi tarafından yeniden düzenlenen Fakir Baykurt Kavşağı ve Fakir Baykurt Anıtı düzenlenen törenle açıldı.
Törene Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Özgür Özel, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Fakir Baykurt’un kızı Işık Baykurt ile Fakir Der üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Göreve geldiklerinde kavşağın bakımsız bir halde olduğunu belirten Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “Bu bizim Fakir’imize yakışmıyor dedik. Adı Fakir, gönlü zengin olan Fakir Baykurt’un adına yakışan kavşak belki şu andaki ihtişamı ile de pek bir anlam ifade etmez ama O’nun eserlerinin O’nun misyonu olan Köy Enstitülerinin 1940’lı yıllardan başlayıp Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün belki de yaşayabilseydi köy enstitülerinin yetiştirdiği köy çocuklarının nerelere gelebildiğinin, bugün bizlerin sahip çıkması gerektiğinin bir göstergesidir” dedi.
Başkan Ercengiz, “Biz Burdur Belediyesi olarak sadece asfalt, yol, kaldırım yapan değil kendi tarihine, kendi büyüklerine, kendi aydın insanlarına sahip çıkan bir Belediye olarak hizmetlerimize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel de açılışta yaptığı konuşmada “Bugün maalesef Türkiye’de insanlar aldıkları kötü haberler kötü giden herşey ve bunun sebepleri üzerine kafa yoruyorlar” dedi.
Özel, “Karaman’da yaşanan feci olay hepimizi eğitim, öğretim, küçük çocuklar onlarla ilgili devletin sorumlulukları ve onların başına gelen olayların son dönemdeki artışıyla ilgili hepimizi bir vicdan hesaplaşmasına, kendi kendimize bu konuyu düşünmeye sevk ediyor. Bütün dünyada bir gerçek var. Kişilerin dinlerini istediği gibi yaşamaları, istediği gibi ibadet etmeleri çağdaş devletlerin din ve mezhep ayrımı yapmaksızın görevidir. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti’nin de Laik yapısı gereği tüm dinlere, tüm mezheplere, tüm inançlara hem eşit hizmet veriyor olması, hem de onların yaşanmasını kolaylaştırıcı olması gerekir. Ama birileri Fakir Baykurt’u değil de başkalarını okuyup, dininin ve kininin sahibi dindar ve kindar nesil yetiştirmek için devletin sorumluluklarını bir kenara bırakıp İlkokul, Ortaokuldaki çocuklara yurt açma sorumluluğu görevinin ve yetkisinin sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nda olduğu gerçeğini unutup bir takım illegal kurs ve evlere göz yumdukça, toplumu zorla içine kapattıkça, kendilerince muhafazakarlaştırayım derken aslında karanlığa doğru gömdükçe Türkiye’de bir şeyler artmaya başladı. Bilim, eğer açık bir toplumda yaşamıyorsanız uyuşturucu kullanımı, çocuğa karşı istismar ve kadına şiddet artar der. Yaşadığımız son 10-15 yılda rakamlar gösteriyor ki kimisi yüzde 700 artmış, kimisi yüzde 1400 artmış. Demek ki doğru gitmeyen bir şeyler var. Demek ki birilerinin yaptığının yerine bizler bilime, çağdaşlaşmaya ve eğitime öğretime açık topluma önem vermek durumundayız. Bir değişim olacaksa o değişimin akılla, usla, bilimle desteklenmesi gerekir” dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Ercengiz, protokol üyelerine kahve fincanı takımı hediye etti. Fakir-Der Başkanı Celil Erdoğuş da Başkan Ercengiz’e anmalık hediye etti. Daha sonra Fakir Baykurt Kavşağı ve Fakir Baykurt Büstü protokol üyeleri tarafından açıldı.
Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Salonu’nda devam eden programda Fakir Baykurt’un kızı Işık Baykurt, konferans verdi.